lørdag den 30. maj 2015

Find hvalen

Det er ca. 3 uger siden at Kathryn spottede den første hval i havet ud for Sisimiut, men siden har vi set flere. Det er sandsynligvis pukkelhvaler som skulle ankomme her i maj måned. Det er blåstet fra hvalen som er synligt på lang afstand og som man derfor skal skal holde udkik efter. Forleden var der to hvaler som fulgtes ad mod nord, men tæt på byen. Se på følgende billedrække og find hvalerne (vi fik ikke noget billede af to blåster på en gang, men man fornemmer måske at der er to - især på det næstsidste billede af de 5):






Selv om der stadig er masser af sne i byen og selv om temperaturerne kun af og til er oppe i plus, fornemmer man på børnene at det er forår. Der leges på klipperne, cykles og spilles bold på asfalten, nu hvor meget af sneen er væk:




De "store børn" leger også, f.eks. på 3.g's sidste skoledag fredag d. 22/5, hvor jeg ligesom sidste år blev vækket kl. 4.30 med larm og trut. Så var det med at komme ud og følge dem på vej til næste lærerbolig. Her et billede da de står uden for vores dør og råber op:







Til sidst et panoramabillede der viser udsigten mod syd når man står ved byens højeste punkt "udsigten" (klik på det for at se det i stor størrelse). De fjerneste bjergtinder er ca. 100 km væk:


mandag den 25. maj 2015

Astronomi for nybegyndere - et nørdet indslag

Så nærmer tiden sig hvor vi har midnatsol. Det er nærmere bestemt torsdag den 4. juni, hvor solen for første gang i år slet ikke går ned. Alligevel er dagen i dag også speciel - altså lørdag d. 23. maj. Hvorfor nu det? 
Se på følgende tre udklip fra Torben Hermansens Almanak (link ude til venstre øverst i menuen hvis du er interesseret). I går fredag stod solen op kl. 3.10 og gik først ned lige inden midnat kl. 23.57. I dag lørdag står den op 5 minutter før - altså kl. 3.05, men går slet ikke ned!! Jo det vil sige at det gør den jo, men først søndag morgen kl. 0.03. Vi har altså et døgn helt uden solnedgang.
Se nu på tredje billede, der handler om i morgen pinsesøndag. Det er jo også lidt specielt at solen her går ned før den står op (altså inden for dette døgns 24 timer). Den går ned 3 minutter over midnat (som vi så på billedet fra lørdag), men står op igen præcis kl. 3. Hvis man her i Sisimiut skal se "pinsesolen danse" og holde sig vågen i aften, ja så er det spørgsmålet om den danser de tre minutter lige efter midnat inden den går ned, eller man må vente 3 timer mere til kl. 3.05 og se den danse når den står op her???? Er du forvirret?




Allerede nu er det så lyst om natten at man næsten fornemmer at det er dag hele tiden. Hvis man har svært ved at sove må man anskaffe mørklægningsgardiner. 
Til sidst billedet fra torsdag d. 4. juni:


(det skal bemærkes at dagens længde selvfølgelig så er blevet 24 timer - programmet kikser lige lidt på denne dag og skriver 0 m). Til sidst et billede af en solnedgang taget på datterens fødselsdag 22. april kl. 21.46 (lokal tid - dvs. i DK var det allerede blevet 23/4 kl. 01.46, så måske havde hun alligevel ikke fødselsdag da billedet blev taget?? Hvis man er dansker i Grønland, kan man så allerede fejre fødselsdag kl. 20.00 aftenen før den egentlige dato?? I kan godt se at det er dybe spørgsmål der rejser sig - alene fordi jorden drejer rundt om sig selv og hælder en lille smule i forhold til det plan den bevæger sig rundt i):



fredag den 15. maj 2015

Sukkertoppen og Gl. Sukkertoppen

Jeg fik for tredje gang midler fra Bæredygtighedsfondet i Qeqqata kommune og var i sidste uge på besøg i Maniitsoq (Sukkertoppen) og Kangaamiut (Gl. Sukkertoppen). Det blev til 6 trylleforestillinger, 2 foredrag om Uganda og Børn i Uganda samt en workshop om trylleri. Først et par billeder fra skolen i Maniitsoq:




Sejlturen med kystskibet fra Maniitsoq til Kangaamiut om lørdagen tog ca. 3½ time. Desværre var vejret skyet og diset, men det kan jo også give flotte billeder (det er farvebilleder, men de eneste farver var sort, hvidt og gråt);

De karakteristiske fjelde ved Sukkertoppen

Undervejs til Kangaamiut krydses mundingen af Evighedsfjorden

Her er beviset for at det er et farvebillede!
 Skibet kan ikke lægge til ved Kangaamiut, så man bliver sejlet ind i en mindre båd:

Redningsvest skal iføres inden man bliver sejlet ind til Kangaamiut


Kystskibet ses i baggrunden



Kangaamiut er centrum for begivenhederne i romanen Profeterne i Evighedsfjorden af Kim Leine. Det var her den unge præst oplevede lidt af hvert. Byen er anlagt helt tilbage i 1755 og har altså 260 års jubilæum i år, hvor dronningen også har valgt at komme på besøg. Bygden ligger på en klippeside og er ret langstrakt (2 km i alt). Der bor i dag ca. 250 mennesker og der er ca. 40 børn i skolen.

Det er disse fjelde som oprindeligt gav navn til bygden Kangaamiut (Gl. Sukkertoppen)



Lørdag aften faldt jeg over en gruppe som spillede Bingo. Jeg blev inviteret til at være med (50 kr. for to plader - man spillede om  penge!), men valgte at fotografere lidt i stedet for;







Mange af bygdens indbyggere var mødt op søndag eftermiddag til trylleforestilling og foredrag om Uganda:


De medbragte medlemsblade fra Børn i Afrika blev revet væk
Forældrene til en af mine elever her i Sisimiut har en lille kiosk i bygden. Ja det er mere end en kiosk, for man kunne også købe tøj og gaveartikler. Den konkurrerer med Pilarsuisoq, som er det store bygdeudsalg der findes i alle bygder.


Mandag eftermiddag blev der tid til en workshop for børnene fra 5. klasse. Der måtte tolk på - de var ikke så gode til dansk:

Trylleworkshop for udvalgte børn i Kangaamiut






Farvel til Kangaamiut

Panoramabillede sammensat af 4 billeder taget mod nord