lørdag den 8. august 2015

Hjemme igen

Så sluttede 2 års ophold i Grønland med en dejlig ferie i Sydgrønland. Vejret var med os hele vejen og vi vil altid mindes disse to solskinsuger i det smukke fjordland mod syd. De sidste isbjerge blev fotograferet på vej til Narsarsuaq, skoven med forsøgsplantning af flere tusinde træer blev besøgt og efter et par timer i den bagende sol, måtte vi til sidst op i flyet.







Noget af det første vi havde arrangeret efter hjemkomsten til Egetoften, var selvfølgelig at få set børn og børnebørn. De små nye fra sidste år (Elliot og Markus) er netop fyldt 1 år og heldigvis sunde og raske begge to:


Efter et par dages oprydning og forsøg på at få huset til at ligne sig selv, ankom bilen med containeren fra Grønland. Flyttemændende fortalte at vand var rendt ud af containeren da den skulle løftes på lastbilen, så vi var meget spændte på at få lukket op. Heldigvis havde vandet kun ligget i bunden under pallerne og intet havde taget skade.





Tilbage er kun at sige tak til alle jer der trofast har fulgt med på bloggen - det har været dejligt at få tilbagemeldinger fra nogle af jer og vi er glade for at vi måske har været med til at bringe vore oplevelser og indtryk fra Grønland videre til nogen i Danmark og andre steder. Når man har en blog, kan man følge med i, hvor mange der har læst den og hvor i verden de kommer fra. Vi er nået op på, at over 14.000 gange har en person har været inde for at se på et eller flere indlæg. Efter Danmark og Grønland, kommer USA, Tyskland og på femte- og sjettepladsen Ukraine og Rusland!!

Dette vil være sidste indlæg fra vores side, men bloggen vil være tilgængelig længe endnu. Vi tog flere billeder af blomster i Sydgrønland og vil opdatere indlægget med "Grønlands flora" fra juli 2014, med tilføjelse af de blomster og planter vi ikke fik med i første omgang.

Inden længe skal vi lægge hus til to studenter fra Grønland, som mangler bolig inden starten på Københavns Universitet. Den ene er Karstens kusines datter Aki Mathilda som skal læse statskundskab og den anden er Paninnguaq - en af Karstens dygtige elever fra i år og datter af Kathryns kollega Jette. Paninnguaq skal læse til dyrlæge.

TAK til Grønland og til alle de dejlige mennesker vi har mødt gennem to fantastiske år! Godt at vi tog beslutningen om at rive et par år ud af kalenderen for at tage på opdagelse mod nord!

Hilsen Kathryn Tegner og Karsten Dam.

tirsdag den 28. juli 2015

Ferie i Sydgrønland - del 3

De sidste 5 overnatninger i Grønland fandt sted i Igaliko – eller Gardar som nordboerne kaldte stedet. Det var her bispesædet kom til at ligge og der er ruiner af den store gård som bispen havde. Det var også her man mødtes fra hele Østerbygden (det sydlige og største område som nordboerne bosatte sig i, med over 500 gårde) for at holde tinge og tage beslutninger for området. Her er smukt og forholdsvis fladt (sammenlignet med de andre små steder vi har været her i det sydlige Grønland).




Vi har genset Inga, som vi kender fra Sisimiut, men som hen over sommeren bestyrer det lille bygdehotel. Vi havde en fin lille hytte (nr. 4 – den som for nogle år siden blev brugt som mødelokale da Helle Thorning skulle mødes med Kupik Kleist og de andre ledere fra de arktiske lande). Vi må indrømme at vejret ikke har været lige så fint som i resten af ferien, men dog med fine solskinstimer hver dag. Vi vandrede i omegnen og gik på opdagelse langs kysten, hvor geologien er mangfoldig med klipper og sten i utallige størrelser, faconer, farver og strukturer.



I dag bor der flere fåreholdere med store gårde og rigtige marker. Vi fandt også træer på op til flere meters højde!




Søndag blev der tid til en lille trylleforestilling i bygden, selv om der kun var medbragt kort, reb og lidt udstyr som kunne være i rygsækken. De lokale kom dog kørende i bil fra de nærmeste fåreholdersteder og det lille forsamlingshus blev fyldt op.




Nu er der kun at vente på flyet til København, hvor vi lander sent i aften. Der kommer et sidste indlæg på bloggen når vi er vel hjemme og containeren modtaget.


fredag den 24. juli 2015

Ferie i Sydgrønland - del 2

Vi sejlede fra Qassiarsuk eller Brattahlid mod Qaqortoq (Julianehåb) og lånte et dejligt hus i 5 dage. Byen er meget charmerende med fine gamle huse, Grønlands eneste springvand (bygget i 1930-erne hvor byen havde sin velstandsperiode, mens resten af verden var i depression) og masser af blomster. Det blev til 5 dage med høje temperaturer og sol næsten hele tiden. Vejret fristede de lokale børn til en badetur i Storsøen bag ved byen.






En af dagene tog vi så en tur til Hvalsø med en turbåd. Her er den bedst bevarede kirkeruin fra Nordbo-tiden i hele Sydgrønland. Det er også herfra man har den sidste registrerede begivenhed fra Nordbo-tiden, nemlig et bryllup i 1408 mellem to navngivne personer. Siden hørte man intet fra Nordboerne. Den seneste teori om deres forsvinden er ganske udramatisk: de udvandrede tilbage til Island og Europa, hvor der nu var masser af ledig landbrugsjord og tomme gårde efter pestens hærgen.






Der var et hold arkæologer på arbejde i Hvalsø og de var flinke til at fortælle om deres opgaver og fund. På tilbagevejen var vi forbi en forsøgsstation for landbrug og gartneri. Herfra får I et billede af en hest med den seneste mode i frisurer og af den søde fårehundehvalp der gav os et lille plaster på såret, efter afskeden med vore 12 slædehunde i Sisimiut:





Næste dag gik turen til den berømte varme kilde på øen Uunartoq. Forunderligt at ligge i det dejligt varme vand med isbjergene i baggrunden. Der bobler varmt vand op fra bunden og bassinet er foret med sten rundt om og sand i bunden.


søndag den 19. juli 2015

Ferie i Sydgrønland - del 1

Først et par billeder fra den stemningsfyldte afrejse fra Sisimiut. Flere bekendte lagde vejen forbi båden, for at sige farvel og vinke! Tak for det! Først og fremmest var der nabo Marie med datter Amy, som kom for at vinke og havde specielle lommetørklæder med til lejligheden.




Så kom lommetørklædet i brug!
Herefter gik turen via Maniitsoq (en times ophold) videre om natten mod Nuuk. Ankomst næste morgen. Vi var spændte på at se Nuuk. Mange har berettet om byen på både godt og ondt. Flere lokale Sisimiutianere har efter et besøg i "hovedstaden", været glade for at komme tilbage og væk fra mylderet og det vilde forretningsliv. I vores øjne var byen og handelen dog meget rolig og behersket! I solskinsvejret præsenterede byen sig fra en smuk og lys side. Man gør meget for at sanere og fjerne de gamle udslidte boligblokke og meget spændende ny arkitektur skyder op - både i form af boligblokke og privathuse. Her er et udpluk af billeder fra nyere byggerier:



Nuuk centeret med selvstyrets kontorer ovenpå

Kulturhuset med biograf, café og plads til udstillinger mv
En af "de 10 blokke" har fået fin dekoration i gavlen

De sidste to billeder er statuen af Hans Egede og hans hus nedenfor (Grønlands ældste hus):



Efter 3 dage med gode oplevelser, gensyn af kusine Bitten og sønnen Minik, fjordtur ind til bygden Kapisillet og god indkvartering på Sømandshjemmet, gik turen videre med fly til Narsassuaq (som vist kan staves med 2, 3 eller 4 s-er!). Det blev så indgangen til Sydgrønland - Nordboernes gamle land og fåreholdernes land. Mange har omtalt det sydlige Grønland som noget helt særligt og "anderledes". "Glæd jer til at se det" har vi hørt mange gange på det sidste. Vi blev mødt med noget der lignede tropevarme og kunne ikke lade være med at tage et billede af det første træ (med højde over 1 m), som vi har mødt i Grønland:


Vi blev så sejlet over til den modsatte side af Eriks fjord til Qassiarsuk eller Brattahlid - Erik den Rødes bosættersted fra år 985. Se på billederne og forstå hvorfor Erik valgte netop dette sted!


Vores nattelogi hos en fåreholder (huset til venstre var vores i 18 timer!)
"Vores" fårholder har ca. 620 får. Disse 7 er dog ikke nogle af dem.






Højst én af os følte sig fristet til at stikke fødderne i det ret kolde vand
Rekonstruktion af Thorhildes kirke. Den er officiel kirke og et par er blevet viet der for nylig.
Aka Høeghs flotte krucifiks af drivtømmer, designet til den lille kirke

Rekonstruktion af et langhus fra Nordbotiden
Eriks søn Leif (den Lykkelige) voksede op her i Brattahlid. Skulpturen er til minde om hans opdagelse af Amerika i år 1000.
Inden vi om eftermiddagen (lørdag) skulle sejle videre ind mod Qaqortoq (Julianehåb), vandrede vi 4 km op til et højdedrag med udsigt mod vest ind til Isafjord (Nordre Sermilik). Her ligger der også flere nordbo-ruiner og fåreholderne har også slået sig ned her:

Den isfyldte Isafjord i baggrunden

Et stort fåreholdersted ved fjordens bred

"Fårene står der endnu og glor. Tra la la la la, la la lej!"